Be empathic to create meaningful solutions

Waarom empathie een essentieel onderdeel is bij het ontwerpen van oplossingen.

back to overview read story

Waarom empathie onmisbaar is.

“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” Deze bekende quote van Henry Ford maakt de tekortkomingen van user research goed zichtbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je nieuwe oplossingen bedenkt in plaats van ‘faster horses’?

Stel dat je een taststok ontwerpt voor slechtzienden. Dan is het logisch om te beginnen met user research, gevolgd door een ontwerpfase waaruit een of meerdere prototypes komen. Deze prototypes worden vervolgens getest en dat levert weer nieuwe inzichten op. Dit is de bekende Learn – Design – Build – Test cyclus.

Een beperking hiervan is dat de learnfase in een vacuüm gebeurt. Als je slechtzienden vraagt hoe een taststok verbeterd kan worden dan zal dit een nieuwe taststok opleveren. Met een fijner handvat, gemaakt van beter materiaal… maar het blijft een taststok. Faster horses dus.

Hoe doorbreek je dit? Zet niet alleen user research in maar probeer je écht te verplaatsen in de doelgroep. In het geval van de taststok kun je een bril opzetten die het zicht vermindert. Door letterlijk in de schoenen te staan van de doelgroep kom je tot nieuwe betekenisvolle oplossingen. ’Empathize’ in plaats van ‘Learn’. Dit is de kern van ‘design thinking’, een methode die gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen.

Zit jij  niet te wachten op faster horses, maar wil je oplossingen die écht iets betekenen voor jouw doelgroep? Ik vertel je er graag meer over!

back to overview