Watson vs. the people

Will the next Rembrandt be a robot?

back to overview read story

Gegenereerde creativiteit… toekomstmuziek?

Volledig door AI gecomponeerde liedjeseen niet van echt te onderscheiden Rembrandt  ‘s werelds beste Go-Speler die verliest van Google’s ‘Alpha Goen IBM’s ‘Watson’, die de vloer aanveegt met de allerbeste jeopardy spelers ooit.

Moeten we in een tijd waarin we het steeds vaker afleggen tegen computers, ons zorgen maken over de exclusiviteit van ons vak? Oftewel, kan échte creativiteit ‘gegenereerd’ worden door Artificial Intelligence?

Wetenschappers en filosofen buitelen over elkaar om dit vraagstuk te beantwoorden, en er zijn grofweg twee kampen: ‘ja’ en ‘nee’. Ik zit in het tweede. AI is: toewerken naar een helder gedefinieerd einddoel, dat behaald wordt door te putten uit eindeloze hoeveelheden data van soortgelijke zaken. Zonder bewustzijn en zonder reflectie: is het wel goed wat ik aan het maken ben? Disruptieve doorbraken, die essentieel zijn voor creativiteit, ontbreken hierbij. Want de computer beschikt alleen over dat wat hij als input heeft gekregen. Het onzekere element ontbreekt, dat blijft toch mensenwerk. Maar een machinaal gemaakt liedje, dat hoog op de hitlijsten staat? Dat zie ik er nog wel van komen.

contact us

back to overview